29 August 2009

Hangi cilt hastaligi nasil tedavi edilir?

Dermatoloji uzmani Dr. Makbule Dundar Radyo 7'nin konugu oldu. Dundar, egzama, deri enfeksiyonlari, zona hakkinda ayrintili bilgiler verdi.

Istanbul'da 104.6 frekansiyla yayin yapan Radyo7'nin sevilen programcilarindan Eda Çelebi'nin hazirlayip sundugu Edayla Gun Ortasi programinin bugunku konugu dermatoloji uzmani uzman Doktor Makbule Dundar oldu. Makbule Dundar cilt hastaliklari hakkinda merak edilenleri anlatti.

EDA: En yaygin cilt hastaliklari arasinda oldugu bilinen EGZAMA onemli bir hastalik midir?

Makbule Dundar: Cilt hastaliklari arasinda en sik gorunen hastalik oldugunu soyleyebiliriz. Egzama, genellikle dis faktorlerden sayabilecegimiz su, sabun, farkli kimyasallarin deriye temasi sonucu meydana gelen bir hastaliktir. Bu sebeple cok sik karsilasilan bir rahatsizliktir. Cildin asiri kuru olmasi bile egzama belirtisi sayilabilmektedir. ozellikle yaz aylarinda deniz ve havuzlarda klorlu sulardan, korunabilmek icin cildimize uygun, kaliteli nemlendirici kullanilmasi oldukca onemlidir. Dustan sonra vucudun yeteri kadar nemlendirilmemesi sonucunda en ust tabaka da bulunan koruyucu derimiz tamamen islevini kaybeder. Kuruluk egzamasi ozellikle yaz aylarinda ortaya cikmakta.

EDA: Bu hastalik daha sik bayanlarda mi, erkeklerde mi gorulur? Risk altinda sayilabilecek her hangi bir gurup oldugunu soyleyebilir miyiz?

Makbule Dundar: Risk altinda olan bir tarafin oldugunu soyleyemeyiz. Hem bayanlar, hem erkeklerde gorulebilen bir hastaliktir. Ancak bircok egzama formu goruldugu icin ozellikle cocuklarda dikkat edilmesi gerekir. Bu konuda cocuklarin ciltlerinin de guzel nemlendirilmis olmasi buyuk onem tasimakta. Egzamanin bircok turleri oldugu bilinmektedir. Mesela Atopik Egzama cocuklarda daha sik gorulur ve bebeklikten baslayip ergenlik yasina kadar devam eden bir rahatsizliktir. Bebeklerin hemen hemen tumunde gorunen Atopik Egzama cagimizin hastaliklari arasinda yer alir ve genelde iyi temizlenmeyip, nemlendirilmeyen bebeklerde kendini gosterir. Siradan sampuan ve kremler bazen yeterli olmamakta, en dista bulunan koruyucu tabakayi yok etmektedirler. Bebekler icin gelistirilen ozel urunleri tercih etmek olusabilecek hastaliklarin onune gecmesi adina dogru bir karardir.

EDA: Belirtileri nelerdir?

Makbule Dundar: Bebekler de atopik egzama, genellikle kuruluk ve kasintiyla kendini gosterir. Ilk aylarda diz, dirsek gibi bolgelerde kirmizi, hafif kabuklu plaklarla ortaya cikar. Ilerleyen zamanlar da yani 1-2 yas icerisinde bu egzama plaklari yer degistirerek diz ve dirsegin ic kesimlerine yerlesir. Iyi ve dogru bakilmadigi takdirde ise nadir de olsa vucudun diger yerlerine bulasabilir. ozellikle bebeklerde gidi bolgesinde ve ense kisminda fark edilebilinir.

Seboreik egzama ise bebeklerde ve yetiskinlerde gorulur.Halk arasinda âkonakâ olarak bilinen, tipta âseboleâ olarak adlandirilan bir kabuk sac diplerinde olabilir.

Seboroit dermatit egzama gurubu daha cok psikolojik nedenlerle olup, sac diplerinde,kaslarda kabuklanma,kizariklik ;govde ve gogus arasinda egzama plaklariyla kendini gosterebilir.Genetik yatkinlikla olabilecegi gibi asiri streste bu hastaligin tetikleyicilerindendir.

EDA: Egzamanin tedavi sekli var midir?

Makbule Dundar: Egzamanin tipine gore tedavi sekli de degismekte.Mesela seboroik egzamayi bir cesit mantarin tetikledigi dusunulmekte ve bu yuzden hastaya mantar tedavisi uygulanabilmektedir.Genellikle uzun sureli tedavilerdir.ozellikle destek, nemlendirici urunleri uzun sureli kullanmak gerekiyor.Akut alevlenme donemlerinde ise daha cok kortizonlu kremler , yeni gelistirilen kremler fayda saglayacaktir.Degisik tedavi yontemleri uygulanabilmektedir.

EDA: Deri enfeksiyondan nasil korunur?

Makbule Dundar: Gecirilen bazi hastaliklar cilt enfeksiyonlarini tetikleyebilir.Bu hastaliklarin basinda ise diyabet gelir.Kiside diyabet,seker hastaligi varsa cildini cok iyi kontrol etmeli.Ayak bakimi seker hastalarinda oldukca onemlidir.En ufak bir kesik,siyriktan bile mikrop kapilabilir.Diyabetli hastalarda vucut sistemi bu tur hastaliklara daha yatkin oldugu icin onem iki katina cikmaktadir.ozellikle ayak bakimlari buyuk onem tasimaktadir.Bunun disinda cilt enfeksiyonu denilen mantarlarla yaz aylarinda cok sik karsilasabiliriz.Ayaklarin iyi kurulanmasi cok onemlidir.

EDA: Emzirmeden kaynaklanan sorunlarin onune gecilebilir mi?

Makbule Dundar: Emzirme donemlerinde bayanlarda sikca gorulen bir rahatsizliktir meme basi egzamasi.Bunun icin de ozel formullu karisimlar ve koruyucu tabaka olusturan bariyer kremler onerilebilir.Meme basi egzamasi olan bayanlarin mutlaka bir uzman tarafindan tedavi olmasi gerekmekte.cunku olusan catlaklardan enfeksiyon kapilma olasiligi oldukca fazladir.Kremler kullanildiktan sonra bebegi emzirme konusunda bir tereddut yasanmasi gerekmektedir.Krem uygulanan bolge temizlendikten sonra rahatlikla emzirilebilir.

EDA: Cildinde izler bulunan ve ayaklarinda yara, kasinti olan kisiler neler yapabilir?

Makbule Dundar: Mantari cok cesitlere ayirabilmek mumkundur. Mantar enfeksiyonuna karsi kisi cok hassas bir bunyeye sahipse bu gibi sikayetler gorulebilir. Ben boyle durumlarda daha cok agizdan tedaviyi oneririm. Uzun sureli kullanilan mantar ****larikalici cozum olabilir. ozellikle ayak mantarinin tedavisi uzun sureli olmakta. Kullanilan ****lar bir hafta da etkisini gosterse de birakildigi taktirde tekrara sebebiyet verebiliyor. Bir ay duzenli kullanildigi taktirde sikayetler ortadan kalkacaktir.

EDA: Halk arasinda ZONA olarak bilinen rahatsizlik tehlikeli midir?

Makbule Dundar: Atlatmasi zor bir hastaliktir.Gunumuzde antiviral ****larla cok daha kolay kontrol altina alinabiliyor.Erken tani oldukca onemlidir .cocuklugumuzda gecirdigimiz su cicegi hastaliginin virusunden kaynaklanan bir hastaliktir.Su cicegi virusu bu hastaligi geciren herkesin deri altinda uyku halinde kalir.Vucudun direncinin kirildigi donemlerde,asiri stres,iyi beslenememe,agir hastalik gibi etkenlerle bu virus canlanir.Sinir ucundan kaynaklandigi icin oldukca agrili bir hastaliktir.Bolgesel bir hastalik olan zonayi kisiler tam olarak bilemediklerinden yanlis tedaviye yonelmekte ve bu da hastaligi zorlastirmaktadir.Kirmizi dokuntuyle baslayan bu hastalik zamanla su toplamakta ve buyuk dokuntulere sebebiyet vermektedir.Kisi hastaliktan uc gun sonra tedaviye baslarsa bir haftada duzelebilmekte iken bu sure uzadiginda agrisi ve suresi artis gostermektedir.Genellikle vucut direncine bagli olarak yasli kisilerde daha sik gorulen bir hastalik olmasina ragmen bazen cocuklarda da gorulebilmektedir.%90 uzerinde bulasici degildir ama nadir de olsa su cicegi olarak bulasabilir.Tekrarlama genel olarak gorulmez.En riskli olan bolge ise goz sinirinin tutulmasiyla gozdur.Dogru tedavi edilmezse korluge kadar gidilebilir.Goz kapagi ve cevresinde kizariklik,agri,ici su dolu kabarcik gibi belirtileri vardir.Cilt ve goz doktor tedavisi buyuk onem tasir.

EDA: Beyaz beyaz olusan ve TERME adi verilen kabarciklar icin ne yapilabilir?

Makbule Dundar: Bir egzama cesididir.Daha once de onerdigim gibi kortizonlu karisimla bir hafta on gun icinde iyilesebilecek bir hastaliktir.

EDA: MF hastaliginda nelere dikkat edilmeli?

Makbule Dundar: Belirtileri egzama ile benzerlik gosteren bir hastaliktir.Eger vucutta egzama plaklari 6 ay gibi uzun surede gitmiyorsa ve izler kullanilan kremlere ragmen kaybolmuyorsa,hastadan alinacak ufak bir parcayla tetkik yapilir.Kanser grubundan bir hastalik oldugunu soyleyebiliriz.Ilk asamada tedavisi kolaydir.Yuksek kortizonlu kremlerle veya gunes isigiyla takip edilir.Ileri asamada ise fazla gunes isiginin oldugu ozel kabinlerde takip yapilir.cok ileri MF'lerde ise onkolog yardimiyla hasta tedavi sureci devam eder.Kontrol altina alinmazsa olumle sonuclanabilecek bir hastaliktir.

EDA: Varisle ilgili nasil bir tedavi onerirsiniz?

Makbule Dundar: Varisli kisilerde oncelikle hangi asamada olundugu ogrenilmeli.cok fazla varisi olan kisiler ayakta kalmamaya ozen gostermeli, varis coraplari kullanilmali.Ayrica bitkisel ****lar ve uygulanacak lazer tedavisiyle basarili sonuclar alinacaktir.Topuklu ayakkabi giymek bayanlarda varisi tetikleyecektir.

EDA: Sedef hastaligi sik rastlanan bir hastalik midir?

Makbule Dundar: Evet sedef hastaligi siklikla karsilastigimiz bir hastaliktir.Genellikle ailevi yatkinligin one ciktigi bir durum vardir.Yogun stres donemlerinde ortaya cikabilir.Kirmizi bir zemin uzerinde beyaz kabuklarla olan bir hastaliktir.Kucuk bir alanda yer aliyorsa lokal tedaviyle iyilesebilir.Daha genis alanlarda ise agizdan kullanilan ****lar agirlik kazanir.

EDA: Sivilce tedavi yontemi olarak yuz kazitma durumunu nasil degerlendiriyorsunuz?

Makbule Dundar: Peeling dedigimiz bu yontemi bizler daha cok kalici izlerin bulundugu ciltlerde tercih ediyoruz.Kirisiklarda,gunes lekelerinde,hamilelikle ortaya cikan catlaklarda da lazer yontemine basvurdugumuz oluyor.

No comments: