08 August 2009

Baş ağrılarına karşı

1- Meyve sebzeler

Çörek otu ekmekle yenirse baş ağrısını dindirir. Badem, haşhaş tohumu,
nane, biberiye, çikolata, elma yemek baş ağrısına iyi gelir. Karabiber
tarçınla içilirse baş ağrısını giderir.

Tere tohumu müzmin baş ağrısına iyi gelir.

Kavun, karpuz baş ağrısını giderir. Bir hadis-i şerif meali şöyledir:

Nane, limon, toz karanfil ve iki çay kaşığı sirkeyi 5 dakika kaynatıp
balla tatlandırarak iki-üç bardak içmek, çörek otunu, toz karanfili
enfiye gibi koklamak, tuzlu veya sirkeli patatesi veya salatalığı
ikiye bölerek alna koymak, çörek otunun dumanının tütsüsünü koklamak,
kavrulmuş kahveyi koklamak, kabak suyunu burna çekmek, soğan ezmesine
sirke ilave ederek alna koymak, taze marul sirkeyle yemek, haşlanmış
nohut yemek, limonu kahve karışımıyla yemek, limon kabuğu tozunu balla
yemek, burna 2-3 damla soğan suyu damlatmak, kulağa acı badem yağı
damlatmak, servi kozalağı çayını gül suyuyla karıştırarak başa
sürmek, baş ağrılarına iyi gelir.

2- Çaylar

Oğul otu çayı, zencefil çayı, şahtere çayı, karabaş otu çayı, papatya
çayı, yavşan otu çayı içmek baş ağrısına iyi gelir.

200 gr. üzerlik tohumu 5 kilo üzüm şırasıyla 1,5 kilo kalıncaya kadar
kaynatılıp her gün iki bardak bir ay içilirse, müzmin baş ağrısını ve
sarayı geçirdiği tecrübe edilmiştir.

Bir avuç arpa, bir litre suda kabukları ayrılıncaya kadar kaynatılır.
Cam sürahiye süzülür. Bekletilip ılıklaşınca üzerine bir limon
sıkılır. Balla tatlandırılıp içilir yarım baş ağrısına iyi gelir.

Anason çayı içmek, ıhlamur, kiraz sapı çayını içmek, reyhan çayını
içmek, kekik suyu içmek, iki gram karabiberi 3 çay kaşığı tarçınla
içmek, bir bardak kaynar suya 4-10 gr. kimyon koyup demleyerek içmek
de baş ağrılarına iyi gelir.

No comments: