03 August 2009

BAGISIKLIK SISTEMI RAHATSIZLIKLARINDA D VITAMIN EKSIKLIGI

Bende MS hastası olduğum için bu yazıyı ilgili arkadaşlarınıuzla paylaşmanızı öneririm. Asagida isimleri yazili BagisIklik Sistemi Rahatsizliklarinda D vitaminmi eksikliği çok önemli. Özellikle yazının sonu önemli.

*rheumatoid arthritis ROMATIZMAL EKLEM ILTIHABI

*psoriatic arthritis SEDEF KAYNAKLI EKLEM ILTIHABI

*psoriasis, SEDEF

*osteoporosis, KEMIK ERIMESI

*cancers (prostate, colon, breast, myelodysplasia, leukemia, head and neck squamous cell carcinoma, and basal cell carcinoma) MUHTELIF KANSER TURLERI

*systemic lupus erythematosus, LUPUS

*type I diabetes TIP 1 DIABET

*multiple sclerosis MS

D vitamini hakkinda wikiperia isimli ansiklopedide yer alan bilgilere asagidaki linkten ulasabilirsiniz. Bu bilgiler en son olarak 18 Temmuz 2009 da guncellestirilmis ve 83 adet uluslarari bilimsel makale Referans olarak kullanilmis.

http://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_D

1. D vitaminin BagisIilik Sistemine ait hucrelerinin D reseptorlerine yapisarak, dogustan gelen ve sonradan kazanilan bagisiklik sisteminin tum elamanlari uzerinde etkili oldugu, hucrelerin cogalmasini ve hucrelerin farklilasmasini engelleyerek Bagisiklik sistemini duzenleyici, gelistirici ve baskilayici etki olusturdugu,

2. Bagisiklik sisteminin ilk koruyucu kademesi olan dokular icindeki macrophages larin icinde, patojenleri (zararli istilacilari) yok etme sistemi olan phagocytic aktiviteyi ve diger reaksiyonlari arttirardigi, (bu suretle tehtit daha ilk mevzide yok edildiginden bagisiklik sisteminin ana ve guclu elamalari devreye girmeden tehdit yok edilmektedir.)

3. Bagisiklik sistemi hucrelerinde bulunan Vitamin D Reseptorlerinin Vitamin D ile baglanmasinin tahrip edici T hucrelerini bastirip, duzenleyici T hucrelerini arttirdigi, ayrica bagisiklik sisteminin yok edci Cytokin uretimini limitledigi, Patojenleri yakalayip Bagisiklik Sistemine tanitan Dendritic hucrelerinin buyumesini, degismesini ve yer degistirmesini engelledigi ve Dendritic hucreler tarafindan baslatilan T hucde aktivitesini durdurdugu,

4. BagisIilik sistemi hucrelerinin uzerinde bulunan Vitamin D reseptorlerinin D vitamini veya baska sentetik maddelerle kilitlenmesi isleminin, tum Bagisiklik Sistemi Dengesizliginden kaynaklanan rahatsizliklarin tedavisinde kullanildigi, (Bunlar; rheumatoid arthritis, psoriatic arthritis, psoriasis, actinic keratosis, osteoporosis, cancers (prostate, colon, breast, myelodysplasia, leukemia, head and neck squamous cell carcinoma, and basal cell carcinoma), systemic lupus erythematosus, type I diabetes central nervous systems diseases multiple sclerosis)

5. 2006 yilinda yayinlanan Amerikan Tip Birligi dergisindeki bir bilgiye gore Vitamin D eksikligi ile MS arisinda baglanti tespit edildigi, bunun Vitamin D nin BagisIklik Sistemini bastirici (supressant) etkisinden kaynaklandigi,



6. Daha sonraki arastirmalarda ise; BAGISIKLIK SISTEMININ DOST VE DUSMAN HUCRELERI AYIRT ETMESINI SAGLAYAN HLA-DRB1*1501 NUMARALI histocompatibility ISIMLI GENI D VITAMINININ AKTIVE ETTIGI TESPIT EDILDIGINDEN, OZELLIKLE GENETIK OLARAK MS'E YATKIN KISILERIN D VITAMININE IHTIYACI OLDUGU,

yazmaktadir.

Beslenme Uzmani Sn. Prof.Dr.Ahmet Aydinâ'in MS ve Beslenme konulu yazisina bakarsaniz, MS'e maruz arkadaslarin ilk olarak D vitaminin kontrol edilmesi gerektigini belirtmektedir. Anilan Profesorumuzun tedavi icin de belirledigi protokollerin icinde de Balik Yagi ve D vitamini bulunmaktadir.

Bildiginiz gibi Vucut D vitamini 2 yoldan elde etmektedir. Birincisi Guneslenme yoluyla, ikincisi Beslenme yoluyla. Besinlerden sadece yagli derin su baliklari D vitamini icermektedir.

Dokumanlar, hem guneslenmeyen hem de balik yemeyenlerin D vitamini eksikligine maruz kalma ihtimalinin cok cok yuksek oldugunu belirtmektedir.

Kalsiyumun bagirsaklardan emilmesi icin de D vitamini gerekmektedir. Kalsiyumun vucuda bir cok yarari arasinda; Doku icerisine yerleserek Patojenlere karsi ilk bariyeri olusturmasi, beyin tabakalarinin arasindaki haberlesmede kullanilmasi gibi Basisiklik Sistemi ile ilgili yararlar da bulunmaktadir.

Amerikalilar D vitaminin onemini fark etmisler ve halen satilan tum sutlerin icine, her bir bardak sutte 100 I.U. olacak sekilde D vitamini koyuyorlarmis.

0-50 arasindaki yas gurubunun gunde 200 I.U.

51-70 arisindaki yas grubunun gunde 400 I.U.

70 yasinin uzerindeki insanlarin ise gunde 600 I.U. D vitamini almalarini onerilmektidir.

D vitamin eksikliginin cok yaygin oldugu, bunun nedeninin ise insanlarin eskisi gibi guneste dolasmamamalari, cogunlukla ofislerde ve kapali yerlerde calismalari oldugu belirtilmektedir.

Gunesten yeterince D vitamini almak icin haftanin 3 gunu, 45'er dakika sureyle ve vucudun %30 nun ciplak olarak guneslenilmesi gerektigi degisik kitaplarda belirtilmektedir.

Deniz kenarinda yasamamıza ragmen ben ve esim bile yukarda belirtilen miktarda guneslenmiyoruz. Ben balik da sevmem.

Kutuplarda ve ekvator kusaginda yasayanlarda Bagisiklik Sistem Dengesizligi hastalliklari son derece az gozukuyormus. Bir dusunursek; Kutuplarda balik yememek gibi bir ihtimal yok, Ekvator kusaginda ise gunesten sakinmak gibi bir ihtimal yok.

Sonuc olarak; Bagisiklik sistemi duzensizliginden kaynaklanan rahatsizliklari olan arkadaslarin D vitamin seviyeleri kontrol ettirmeleri ve eksikse tamamlatmalari cok cok yararli olabilir. Bir bakarsiniz vucudunuzda D vitamini eksiktir ve tamamlamaya basladiginizda gun ve gun iyilesirsiniz.

No comments: