04 March 2009

TUZ YERINE MAYDONOZ KULLANIN

Tuz yerine maydanoz kullanın

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nden (OMÜ) Beslenme ve Diyet Uzmanı Canan
Asal Ulus, fazla tuz tüketiminin kemik erimesi yaptığını belirterek, bir
kişinin günlük tuz alımının 6 gramı geçmemesi gerektiğini söyledi.*

Ulus, "Yemeklerin lezzetini artırmak için tuz yerine maydanoz, nane, kekik,
dere otu ve fesleğen gibi bitkilerle baharatlar kullanılabilir'' dedi.
*Fazla tuz tükeminin idrarda kalsiyum atılımını artırarak kemiklerde
kalsiyum kaybına neden olduğunu vurgulayan OMÜ Sağlık Hizmetleri Meslek
Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Beslenme ve Diyet Uzmanı Canan Asal Ulus,
fazla tuz tüketiminin kemik erimesi yaptığını kaydetti. Tuzun yüksek
tansiyon, kalp krizi ve felç riskini tetiklediğini söyleyen Ulus, şöyle
konuştu: "Aşırı tuz aynı zamanda mide kanserine neden olur. Fazla tuz
tüketimi, kemik erimesini (osteoporoz) ve kemiklerin kırılma riskini
artırır. Özellikle çocukların erişkinlere oranla daha az tuz tüketmeleri
gerekmektedir. Çünkü çok tuzlu beslenen çocuklar, daha az tuz tüketenlere
göre daha yüksek tansiyona sahip olur.*'' *Aileleri fast food beslenmeye
karşı da uyaran Ulus, özellikle çocukların fast foodlardan uzak tutulması
gerektiğini vurgulayarak, "Çünkü fast foodtaki tuz oranı diğer besinlere
oranla çok yüksek. Çocukken yüksek tansiyonu olanların erişkin yaşamlarında
da hipertansiyon riski altındadır. Bir kişinin günlük tuz alımı 6 gramı
geçmemeli.* Yemeklerin lezzetini artırmak için tuz yerine maydanoz, nane,
kekik, dere otu ve fesleğen gibi bitkilerle baharatlar kullanılabilir'' diye
konuştu.

No comments: