15 August 2006

Sağlıklı Yaşam Öğütleri

1-Yemeklerde önce bir kase sebze çorbasi için. Sebze çorbasi sindirim sisteminizi çabuklastirarak kilo vermenizi kolaylastirir.

2-Böbrek tasinin olusmasini günde 8 bardak su içerek önleyebilirsiniz.

3-Günde 2-4 domates yemek, erkeklerin prostat kanserine yakalanma riskini yüzde 34 azaltir.', '4-Asansör yerine merdiveni kullanmak kilo vermeyi kolaylastirir. Örnegin  8 katli bir binanin merdivenlerini günde birkez kullananlar haftada ortalama 320 kalori yakar. Bu kalori kaybi
da yilda 2.5 kiloya tekabül eder.

5-Içecekleri kamisla içmek dis sagligini korur. Kamis özellikle sekerli içeceklerin dise az temas etmesini saglar.

6-Mide yanmasina karsi sakiz çigneyin. Çigneme hareketi mide asitini düzenleyip, rahat etmenizi saglar.

7-Bir saatlik öglen uykusu 3 saatlik gece uykusuna bedeldir. (Bu konuyu patronunuzla görüsün!)

8-Günde 100 kez kahkaha atmak 10 dakika kürek çekme kadar yararli.

09-Kalp hastalari folik asit (C vitamini) içeren; portakal suyu ve sebzeleri yemeye özen göstermeli.

10-Pazartesi sendromu yasamak istemiyorsaniz, Pazar sabahlari çok geç kalkmayin. Geç uyanmak uyku düzenini bozar ve Pazartesi sabahi uyanmayi zorlastirir.

11-Bir kutu diet yogurt B12 deposudur. B12 vitamini isitme duyusunu kuvvetlendirir.

12-Is yerinde egsersiz yapin. Örnegin telefonlari açarken veya telefon ederken ayaga kalkarak vücudunuzdaki kan dolasimini hizlandirabilirsiniz.

13-Eger her gün spor yapma sansina sahipseniz, bir gün kendinize tatil verebilirsiniz. Unutmayin ki vücüdunuzdaki kaslarin gelismesi için 48 saat gereklidir.

14-Güzelliginizi korumak için sirt üstü yatin. Eger yüzünüzdeki kirisikliklaradan mutsuzsaniz günlük uyku süreniz olan 8 saati sirt üstü geçirin.

15-Tartisirken bagirmayin. Bagirmak kan basincini artirir, bu da istenmeyen sonuçlara yol açabilir.

16-Aciktiginizda fistik, cips gibi seyler atistirmayin, bir meyve yiyin. Arastirmalar bir meyvenin, insani bir gofretten 3 kez daha fazla çok tutacagini göstemistir.

17-Kirmizi et yerine, hindi etini tercih edin. Kirmizi ette bulunan yag kalbinize zararlidir. Buna karsilik hindi etindeki yag orani sadece yüzde 10''dur.

18-Uzun bir araba yolculugunun sonunda hemen bavullari tasimaya girismeyin. Sakatlanmamak için vardiktan sonra bir süre dinlenin veya kas hareketleri yapin.

19-Yagda çözülen A, D ve E vitaminlerini yagli içeceklerle (örnegin süt); suda çözülen C ve B vitaminlerini suyla alin.

20-Baharat metabolizmayi hizlandirir. Baharatli bir yiyecekten sonra terliyorsaniz bu kalorileri yaktiginizin göstergesidir. Bu arada, baharatlaryn iştahınızı açacağınıda unutmayın.

21-Jimnastik yaparken hareketi geriye dogru sayin. Bu size, "kaç tane yaptim"dan çok "kaç tane kaldi" düsüncesine sahip olmanizi saglar.

22-Eger ekran karsisinda çok uzun süre kalmaktan gözleriniz acirsa, ellerinizi isitip gözlerinizin üzerine koyun. Yorulan gözler rahatlayacaktir.

23-Günde bir muz ve havuç felç riskini yüzde 40 azaltir. Bunlarda bulunan potasyum ve beta caroten atardamarin duvarlarini güçlendirir.

24-Gece yatarken tuvalet ihtiyaci duyarsaniz, mümkünse tuvaletin isigini açmayin; aksi halde tekrar uyuma sansiniz azalir.

25-Öglenleri yürüyüse çikin. Günes isinlari D vitamini üretimini saglar.

26-Kaybettiginiz her kilo, ortalama tansiyonunuzdan bir puan düsmesine yardim eder.

27-Günde 60 saniye dahi kosmak kemiklerinizi kuvvetlendirir ve stresten dogacak hastaliklari önler.

No comments: