30 January 2010

Kışın kilo almama ipuçları

Kışın çevre ısısı düştüğü için vücudumuz standart sıcaklığını korumak
istiyor. Ancak vücudumuz bunu isterken metabolizma hızı yükseliyor ve enerji
açığı artıyor. Enerji açığını giderebilmek için de daha fazla enerji verecek
karbonhidrat ve yağ gruplarını istemeye başlıyor. Bunlar da daha çok kilo
alımına neden oluyor.

*Ne yapalım da kilo almayalım?

Dilem İrkin, kış aylarında hem bağışıklığımız güçlendirecek, hem de kilo
aldırmayacak tüyoları şöyle açıklıyor:

- Bağışıklık sisteminin zenginleşmesi için A, C, E vitamini, selenyum,
magnezyum, çinko alınmalıdır.
- A vitamini yumurtanın sarısı, ciğer, yeşil yapraklı sebzelerde
bulunuyor. Turunçgiller, mandalina, portakal, greyfurt gibi, yeşil yapraklı
sebzeler C vitamini içeriyor.
- C vitamini tüketirken meyve suyunu sıkıp, bir saat sürahide
bekletirseniz faydası kalmaz. Aynı şekilde yemek yaparken sebzeyi saatlerce
yıkıyor, birçok parçaya bölüp, ağzı açık pişiriyorsanız yine
vitaminkaybı olur.
- E vitamini kuru baklagil, yağ, fındık, fıstık gibi besinlerde bulunur.
E vitamini kalbi korur, antioksidan etkisiyle gıdaların bıraktığı serbest
radikaller dediğimiz bize zarar veren bileşenlerin vücuttan atılmasına
yardımcı olur.
- Selenyumun kaynağı ise deniz ürünleridir. Hayvansal gıdalarda da bol
bulunur.
- Kış aylarında D vitaminin en zengin kaynağı olan güneş ışınlarından
mahrum kalıyoruz. Bu sebeple güneşli günlerde biraz dışarı çıkmak, yürüyüş
yapmak gerekir.
- Besin olarak balık oldukça yararlıdır. Zengin bir Omega-3 kaynağıdır.
Haftada iki defa balık tüketmek iyidir. Ancak balık kızartma olarak değil,
ızgarada yağ ekleyerek tüketilmelidir.
- Çinko büyüme, gelişme, doku onarımında ve bağışıklık sistemi üzerinde
önemli bir mineraldir. Çinko süt ürünleri, et ürünleri, hayvansal gıdalar ve
bitkisel gıdalarda bulunur. Hayvansal gıda olanı ise daha zengindir.
- Magnezyum kasların gevşemesi için gereklidir. Bununla birlikte
bağışıklık sistemimiz için de gereklidir. Tam buğdaydan yapılmış makarna ve
ekmek bu açıdan önemlidir. Çünkü tam buğday ayrıştırılmamıştır ve magnezyum
için destekçidir.

*En Yüksek C Vitamini Kuşburnu Çayında*

Dilem İrkin, kış aylarında çay ya da kahveye nazaran en fazla kuşburnu
çayını tavsiye ettiklerinin altını çiziyor. Çünkü kuşburnu çayı, C vitamini
içeriği en yüksek çaylardan biridir. Ama çay tüketirken ikinci grup rezene
tercih edilebilir; çünkü rezene iyi bir gaz gidericidir. Yemekten sonra
mideyi rahatlatır. Yeşil çay günde iki ya da üç kere içilebilir. Fakat
yeşil çay konusunda şuna dikkat etmek gerekiyor: Kişinin yüksek tansiyon
problemi varsa kalp ritmini artırdığından yeşil çay bu durumu
tetikleyebiliyor. Bazı kişilerde uykusuzluk, huzursuzluk yaratabiliyor.

*Probiyotik Ürünlerin Faydası Var Mı?*

Son yıllarda adını sıkça duyduğumuz 'probiyotik' ürünlerin faydalı olup
olmadığı konusu büyük merak uyandırıyor. Barsaktaki mikrobiyal dengeyi
düzenleyen yararlı bir bakterinin adı olan probiyotik'i içeren ürünlerin
bağışıklık sistemini destekleyici etkileri vardır. Günde bir porsiyon
probiyotik ürün tüketmek; süt, yoğurt, kefir gibi ya da tabletleri kullanmak
bağışıklık sisteminin desteklenmesinde etkili olmaktadır.

18 January 2010

Ne neye iyi geliyor?

MARUL Eser element Potasyum Fosfor
(Lactuca virosa) 1. Yaşamsal önem taşıyan maddeler içerir.
2. Yağ metabolizması nı düzenler.
3. Felç riskine karşı korur.
4. Yapraklarından ve kökünden yapılan çay: karaciğer, dalak ve
böbreklerin faaliyetlerini düzenler.

AHUDUDU C vitamini Potasyum Kalsiyum Demir Folikasit
(Rubus Idaeus) 1. Virüs ve bakterilere karşı korur
2. Tümör oluşumunu engeller
3. Kanı temizler,
4. Vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar.
5. Terletir ve İdrar söktürür.
6. Kabızlığı giderir.
7. Vücuda dinçlik verir.

AVOKADO Doymamış yağ asidi B6 vitamini E vitamini Potasyum Glutathion
(Persea americana) 1. Kalp ve Kan dolaşımı için birebir.
2. Kansere karşı koruyucu
3. Glutathion süper bir hücre koruyucusudur, (en iyi antioksidanttı
r)
4. Hücrelerin yaşlanmasını geciktirir.
5. Protein bakımından zengindir.

BEYAZ KIRMIZI LAHANA C vitamini B vitamini Kalsiyum
1. Bağışıklık sistemini güçlendirir
2. Stres semptomlarıyla savaşır.

BEZELYE Protein Magnezyum
1. Kolesterol düzeyini düşürüyor
2. Bağırsak kanser riskini azaltıyor.

BROKOLİ Magnezyum A Vitamini C vitamini Potasyum
1. Kansere karşı korur
2. Kasları güçlendirir.

CEVİZ FISTIK FINDIK B vitamini E vitamini Çinko Demir
1. Sakinleştirir
2. Uyumayı sağlar
3. Stresi azaltır.

ÇİLEK C vitamini Kalsiyum Potasyum
1. Bağışıklık sistemini güçlendirir
2. Metabolizmayı harekete geçirir.

DANA ETİ Demir Protein Potasyum
1. Soğuk algınlığı
2. Öksürük
3. Gribe karşı iyileştirici

DENİZ BİTKİLERİ Omega3 yağ asidi Pantothenik asit
1. Kolesterol düzeyini düşürür
2. Kalp krizi riskini azaltır.

DOMATES Likopen Folikasit Tyrosin
1. Likopen kansere karşı korur
2. Folikasit hücre yapımını uyarır.
3. Karaciğer hastalıklarına iyi gelir.

ELMA Pektin Bioflanovoid C vitamini
1. Kolesterol düzeyini düşürür
2. Bağışıklık sistemini güçlendirir.

ENGİNAR Cynarin B vitamini C vitamini
1. Kan şekerine ve kalbi iyi gelir.
2. Cynarin Karaciğer ve Safra kesesinde biriken nikotin, alkol ve
yağın vücuttan atılımını sağlar.

ERİK Potasyum Demir B vitamini
1. Vücuttaki fazla suyun atılmasını sağlar enerji verir.

ESMER BUĞDAY Lysin Lezithin
1. Beyni ve sinirleri besler
2. Öğrenmeyi güçlendirir.

FASULYE Demir Kalsiyum B vitamini C vitamini Protein
1. Kan ve hücre yapımına yardımcı oluyor.

FRENK ÜZÜMÜ C vitamini Niasin Kalsiyum
1. Sinir ve bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlıyor.

GREYFURT Folikasit C vitamini
1. Kan basıncını azaltır
2. Kan yapımını artırır.

HAVUÇ A Vitamini Selenyum
1. Sperm üretimini sağlıyor
2. Vücudu enfeksiyonlara karşı koruyor.

ISPANAK A Vitamini Folikasit Magnezyum E vitamini Manganez
1. Sinirleri güçlendiriyor.
2. Özellikle hamilelikte tavsiye ediliyor.

KABA ÖĞÜTÜLMÜŞ BUĞDAY B vitamini Demir Magnezyum
1. Bacak kaslarındaki krampları yok ediyor.
2. Uyku süresini azaltıyor.

KABA ÖĞÜTÜLMÜŞ ÇAVDAR Magnezyum Karbonhidrat B vitamini
1. Enerji sağlıyor
2. Stresi azaltıyor.

KAVUN Magnezyum Potasyum Kalsiyum
1. Vücuttaki su düzeyini ayarlıyor
2. İdrar oluşumunu artırıyor.

KEFİR Laktik Asit
1. laktik asit bakterileri Bağırsak enfeksiyonuna
2. Kabızlığa ve gaza iyi geliyor.

KEREVİZ Potasyum Sodyum Kalsiyum Magnezyum
1. Kabızlık
2. Mide ve Bağırsak sorunlarına karşı etkili.

KIRILMAMIŞ PİRİNÇ Protein Potasyum Kalsiyum Magnezyum
1. Mide yanması
2. Gaza karşı etkili.
3. Vücuttaki fazla suyu atıyor.

KIRMIZI ÜZÜM Phyto-östrojen Potasyum Kalsiyum
1. Yüksek tansiyona karşı iyi geliyor
2. Trombozları önlüyor

KİVİ C vitamini Karotionid Flavonoid
1. Zayıflatıyor
2. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

KUŞBURNU Likopen C vitamini E vitamini Demir
1. Soğuk algınlığı ve
2. Gribe karşı önleyici etkiye sahip.

KÜMES HAYVANLARI Protein Potasyum Magnezyum B vitamini Çinko
1. Baş ağrısı sorununa karşı etkili
2. Stresten arındırıyor.

LAHANA TURŞUSU Laktik asit B12 vitamini
1. Bakterileri ve Tümör oluşumunu önlüyor.

LİMON C vitamini Glucarate
1. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor
2. Mide kanserini önlüyor.

MANGO A Vitamini B vitamini Çinko
1. Cinsel enerjiyi yükseltiyor

MANTAR Sodyum Potasyum Kalsiyum Magnezyum
1. Kasları güçlendiriyor
2. Saç ve tırnakları besliyor.

MERCİMEK Çinko Aminoasit
1. Yorgunluğu gideriyor strese karşı etkili

MISIR Çinko Magnezyum B vitamini
1. Stresle savaşıyor
2. Bağırsak kanserini önlüyor.

MUZ Potasyum B6 vitamini Serotonin Magnezyum
1. Rahatlatıyor
2. Uyumaya yardımcı oluyor.

MÜRVER Potasyum B1 vitamini C vitamini
1. Terleten ve öksürüğü azaltan etkiye sahip.
2. Kabızlığa iyi geliyor.

NAR C vitamini Demir Potasyum Alkaloit Glikozit
1. İçerdiği bazı maddeler sayesinde kolesterol ve şekeri de dengeler
2. Kalp sağlığını korur, kalbi kuvvetlendirir,
3. Kanser hücrelerinin de gelişmesini engeller,
4. Yeşil çaya nazaran üç kat daha güçlü antioksidan etkiye sahiptir,
5. Meyve kabuğu alkaloit, tanen ve glikozitler içerir.
6. İshali keser, (şerit) bağırsak kurtlarını düşürür, Kanlı ishal de
de kullanılır,
7. İdrar söktürücü, Kan yapıcı, Enerji verici ve Tansiyon düşürücü
özelliği
8. Meyve kabuğu ekstresinin; güçlü virüs ve mikrop öldürme özelliği,
cilt üzerindeki enfeksiyon ve yaraları iyileştirici özelliği vardır,
9. Meyve kabuğu tanenlerinin antioksidan ve anti-tümör etkileri de
bilinmektedir,

PAPAYA Karotinoid Enzimler C vitamini
1. Kalp hastalıklarını önlüyor
2. Stresi azaltıyor

PATATES Mineraller C vitamini Protein Potasyum
1. Kansere karşı koruyucu
2. Vücudu toksinlerden arındırıyor.

PEYNİR Protein Sodyum Potasyum Kalsiyum
1. Kemikleri güçlendiriyor
2. Sinirleri koruyor.

PEYNİR SUYU Sodyum Potasyum Kalsiyum Laktik asit
1. Bakterileri Sindirim sistemi şikayetleri
2. Mide yanmasına karşı iyi geliyor.

PIRASA Allisin Çinko Manganez Selenyum
1. Kan basıncını düşürüyor
2. Kalbi ve damarları güçlendiriyor.

PORTAKAL B vitamini C vitamini Potasyum Kalsiyum Selenyum
1. Vücuttaki fazla suyun atılmasını sağlıyor.

RAVENT Magnezyum Manganez Kalsiyum B vitamini
1. Sağlıklı kemiklerin oluşumuna katkıda bulunuyor.

REZENE C vitamini Uçucu yağlar Demir Potasyum Kalsiyum
1. Öksürüğü önlüyor
2. Vücuda oksijen alımını artırıyor.

RİNGA BALIĞI Omega3 yağ asidi Sodyum Potasyum
1. Damar sertliğini
2. Yüksek tansiyonu önlüyor.

SARIMSAK Quercetin Ajoene Allisin
1. Kansere karşı bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

SHIITAKE MANTARI Lentinan D vitamini
(Letinus edodes) 1. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor
2. Kanser oluşumunu engelliyor.
3. Kanı sulandırıcı,
4. Kolesterol düşürücü,
5. Tümör küçültücü,
6. Cinsel gücü arttırıcı etkilere sahip.
7. Lentinan maddesi Japonya'da anti kanserojen ilaç olarak tescil
edilmiş.

SİYAH TURP C vitamini Kalsiyum Potasyum Demir
1. Bağışıklık sistemini
2. Kan dolaşımını güçlendiriyor.

SOM BALIĞI Omega3 yağ asidi D vitamini
1. Kemikleri güçlendiriyor
2. Meme kanseri riskini azaltıyor.

SOYA Omega6 yağ asidi E vitamini Protein E vitamini
1. Hücreleri koruyor
2. Kanser riskini azaltıyor.

SÜT Kalsiyum D Vitamini A Vitamini B2 vitamini
1. Kemik oluşumunu teşvik ediyor
2. Bağırsak kanserine karşı koruyor.

TOFU Protein Potasyum Kalsiyum Magnezyum
1. Metabolizmayı uyarıyor.
2. Kemik yoğunluğu için önemli.

TON BALIĞI Omega3 yağ asidi D vitamini Potasyum
1. İyot Kolesterol düzeyini düşürüyor
2. Sinir hücrelerini koruyor.

USKUMRU Omega3 yağ asidi D Vitamini B6 Vitamini B12 vitamini
1. İyot Kan basıncını düşürüyor
2. Moral yükselten etkiye sahip

YEŞİL-KIRMIZI BİBER Capsaicin A Vitamini C vitamini Çinko
1. Baş ağrısı
2. Migrene karşı koruyucu etkiye sahip

YOĞURT Kalsiyum Riboflavin B12 vitamini
1. Bağırsak kanserine karşı bağışıklık sistemini güç

07 January 2010

Kalp ve Damar Hastalıklarında Beslenme İlkeleri

Kalp ve damar hastalıklarında beslenmede aşağıda belirtilen esaslara uyul­malıdır :

1. Şişman hastalar normal kilosuna zayıflatılır. Arzu edilen kiloya zayıf­lamada, diyetin enerji değerinde aşın kısıtlama yapılmaz. Diyetin enerji değeri, bireyin arzu edilen ağırlıkta kalmasını sağlayacak biçimde ayarlanır.

2. Kan basıncı yüksek (hipertansiyon) olan, vücudunda şişlikler (ödem) fculunan hastalıklarda, kalp yetmezliğinde, hastalığın derecesine göre diyette tuz azaltılır. Doktorun önerilerine uyulur.

a. Kan basıncı çok yüksekse ve şişme varsa, tuz sakıncalı olmayacak şe­kilde kısıtlanır. Çok ileri durumlarda yemeklere tuz eklenmez, sodyumu düşük besinler seçilir, tuzlu ve salamura yiyecekler verilmez, tuzsuz ekmek verilir. Tuzu çok kısıtlanmış diyet uzun süre uygulanmaz. Tuzu aşırı dere­cede ve uzun süreli kısıtlamanın yararı bir yana sakıncalı olduğu anlaşılmıştır.

b. Hastanın durumuna göre, tuzun orta derecede kısıtlanması gerekiyorsa., yemekler tuzsuz ya da az tuz eklenerek hazırlanır, tuzsuz ekmek verilir. Diyette,, tuzu ileri derecede kısıtlanmış diyette yer almayan ve sodyum değeri yüksek. besinlere, sebze ve meyvelere de yer verilir. Tuzlu ve salamura yiyecekler ve­rilmez.

c. Tuzu hafif derecede kısıtlanmış diyette, yemeklere konan tuz miktarı,, hastanın durumuna göre yarıya indirilir ya da daha da azaltılır. Kuruyemişler,tuzlu ve salamura yiyecekler verilmez. Suda bırakılarak tuzu alınmış peynir ye­nebilir.

3. Kanda kolesterol düzeyini yükseltici etkisi olan doymuş yağ asitlerin­den zengin hayvansal yağlar kısıtlanır. Toplam yağ miktarı azaltılır. Diyette da­ha çok mısırözü, ayçiçeği ve pamukyağma yer verilir. Kolesterol yönünden çok zengin besinler azaltılır ya da hiç verilmez. Kan kolesterol düzeyi, yalnız koles­terolü az besinler alınarak düşürülemez. Bunun için, aşırı kısıtlama yapılmaz.. Et, süt gibi besinler diyetten çıkarılmaz. Diyetin protein değeri düşürülmez.

Diyette, tüm besin gruplarına yeterince yer verilir. Süt ve yoğurt azaltıl­maz. Bazı araştırmalar, sütün ve yoğurdun kan kolesterolünü yükseltici değil düşürücü etkisi olduğunu göstermektedir. C vitaminin de kan kolesterolünü dü­şürdüğü bulunmuştur. Bir araştırmada, protein kaynağı olarak soya fasulyesi yedirilen hastaların kan kolesterolünün üç hafta içinde önemli ölçüde düştüğü “belirlenmiştir. Temel besinlerin, beslenme yetersizliğine yol açacak şekilde azal­tılması, yararlı değil zararlı olur.

4. Saf şekerlerden, şekerlemelerden, hamur tatlılarından kaçınılır. Çay ve kahve gibi içeceklere fazla şeker konmaz. Bu içecekler aşırı alınmaz. Demi az çay ve ıhlamur gibi içecekler tercih edilir.

5. Sigara içilmez. Alkol alınmaz. Kalp – damar hastalarına alkolün iyi gel­diği söylentisi bilimsel görüşe uymamaktadır.

6. Öğün sayısı, hastamn durumuna göre artırılabilir. Günlük yiyecekler 3-5 öğüne dengeli olarak bölünür. Öğün atlanmaz, öğünlerde aşırı yemek yenmez.

7. Kolesterol, tuz, yağ ve saf şekerler azaltılarak hastanın yeterli, denge­li, düzenli ve ölçülü beslenmesi sağlanır. Durumu kötüleştirecek aşırı kısıtlama­lardan kaçınılır. Diyette her besin grubundaki temel besinlere yeterince yer verilir. Hasta, kendi beslenmesi konusunda eğitilir.